Vallès Oest

José Montilla: «Els socialistes als governs municipals tenen vocació de pacte, compromís social

  • Actualitzat:
  • Creat:

L’expresident de la Generalitat i actual senador del PSC ha mantingut una trobada amb els membres de l’agrupació socialista del poble i posteriorment ha protagonitzat un col·loqui al Casal de cultura d’Ullastrell.

«Les eleccions municipals són molt importants, ja que defineixen els ajuntaments i aquests són l’administració més propera a la ciutadania», així ho ha afirmat l’expresident de la Generalitat, José Montilla, que aquest dimecres al vespre ha protagonitzat un acte públic a Ullastrell. L’actual senador del PSC ha insistit en que cal que des dels consistoris «es facin polítiques concretes, que donin resposta a les inquietuds i les necessitats de la ciutadania».

De cara a les properes eleccions municipals, José Montilla ha parlat d’un escenari «molt incert, crec que veurem canvis i que serà vital el pacte, el diàleg i l’entesa». El senador ha parlat del PSC com «un partit de govern, molt bregat en la gestió municipal. Les grans ciutats i molts pobles tenen marxa socialista en la seva història recent» i ha afegit: «Els socialistes als governs locals tenen vocació de pacte, compromís social, voluntat i responsabilitat de govern». I en aquesta línia, Montilla ha assegurat que en molts moments, els ajuntaments han cobert amb recursos propis aquelles actuacions que van quedar aturades per les retallades de les altres administracions.

Per l’expresident, el conflicte institucional que avui existeix «no s’ha sabut resoldre des de l’àmbit de la política; s’ha portat a la justícia i això és un fracàs» i ha afegit: «uns i altres es van equivocar. Rajoy per no fer política i per atiar la confrontació i el govern català per prescindir de l’estat de dret. Finalment, aquesta mala gestió ha tingut costos per a la societat catalana». Segons Montilla: «avui el debat polític està molt més carregat d’emoció i intransigència que no pas de sentit comú i realisme».

L’expresident de la Generalitat fa una aposta per desencallar aquesta situació: més i millor autogovern. Montilla ha parlat de tenir «més capacitat per decidir quines polítiques convenen a la societat catalana, més capacitat per prendre mesures per posar en marxa polítiques i més capacitat per influir en les polítiques que depenen de l’Estat Espanyol i d’Europa».

En aquesta línia, Montilla s’ha mostrat convençut que cal aprofitar la finestra d’oportunitat que significa que a Madrid hi ha un govern «disposat a parlar, negociar, buscar solucions i a fer gestos de reconeixement de la singularitat de Catalunya».

José Montilla també ha parlat de la crisi econòmica «de la qual estem sortint; hi ha creixement però ni és just ni és sostenible». En aquest sentit, el senador del PSC apunta que cal preparar-nos «per un nou horitzó econòmic amb menys bonança, en un marc d’una certa atonia del comerç mundial, de creixement de preus del petroli i de les polítiques derivades del proteccionisme de Trump».

A la part final de l’acte, hi ha hagut un torn obert de preguntes per part dels assistents, en el que s’han plantejat tan qüestions nacionals com d’àmbit més local.